Istina o poslednjem samuraju - Aikido Klub "HARMONY"
A- A A+

Login Form
Istina o poslednjem samuraju


Istina o poslednjem samuraju
Verovatno nema poklonika Kendoa i Japana koji nije gledao čuveni film "Poslednji Samuraj".

Smatramo da je potrebno izneti jedan detalj koji ne odgovara istorijskim činjenicama koje su izmenjene u filmu, a to je istina o poslednjem samuraju.
Poslednji samuraj (koji se u filmu pojavljuje u liku Katsumotoa, vođe pobunjenih samuraja) je istorijska ličnost i zvao se Saigo Takamori.
Amerikanac nije postojao i on je izmisljen lik.

Saigo se teškom mukom i upornošću probio do visoke pozicije u Japanu, više puta je unapređivan i proganjan. 1867 godine je pomogao Meiđi Restauraciju i potiskivanje Tokugawa Shogunata.
Kada je taj novi Japan, koji je on stvorio, ukinuo stalež samuraja i stavio ih u legendu, pobunio se protiv toga i poveo rat protiv nove, moderne imperijalne vojske.

U odsudnoj bici protiv moderno naoružane vojske Samuraji su izgubili, ali je ostala večna slava. Taigo Sakamori je poginuo na bojnom polju, ali nikada po Japanskim shvatanjima nije poražen, jer njegova glava koju je posle smrti odsekao neko od njegovih samuraja, nikada nije nađena.
Po samurajskom verovanju, ako nemaš glavu neprijatelja, nisi ga ni pobedio, njegov duh je nepobeđen.

Kasnije je Taigo Sakamori rehabilitovan, odate su mu je sve počasti i podignut mu je spomenik u njegovu čast. U Japanu, on je jedan od najslavnijih samuraja ikada.