Aikido za decu - Aikido Klub "HARMONY"
A- A A+

Login Form
Aikido za decuAikido za decu

Kako deci Aikido može koristiti?Šta deca mogu naučiti i dobiti odluče li se da vežbaju aikido?

  1. Aikido je neagresivna borilačka veština. Aikido ne podstiče dete da se nasilno ponaša prema svojim vršnjacima,drugoj deci,bratu ili sestri ili mučenju životinja koje ga okružuju.Zašto nije agresivan sport?Zato što su to tehnike samoodbrane u kojima nema napada .Nijedna tehnika nije nasilna već ona snagu napadača usmerava u svoju odbranu tako što kad napadač gura mi se okrenemo i nastavimo tehniku u pravcu guranja i iskoristimo njegovu snagu u našu odbranu.Isto tako ako nas napadač vuče krećemo se u istom pravcu do momenta dok ga ne izbacimo iz ravnoteže i uradimo tehniku u našu korist.Aikido tehnike deluju u trenutku kad neko drugi krši ljudska pravila te postaje nasilan tj.agresivan,tada se ta agresija samo preusmeri u željenom pravcu.Deca se obučavaju primeni samoodbrane da se odbrane od agresije druge dece,a da prema drugom detetu ne pokazuju agresivnost.Cilj nije povrediti protivnika već se odbraniti tako da se napadač privremeno onesposobi ili odustane od daljeg napada.

  2. Aikido je netakmičarska veština. Pošto nije agresivan,napadački sport aikido nema takmičenja.On ne napada on se brani.Kad nema sukoba svi su pobednici.

  3. Aikido razvija koncentraciju kod dece. Tehnike se rade sa kontrolom što samo po sebi zahteva veliku pažnju i koncentraciju. Takođe deca uče da budu mirna i pažljiva kad se to od njih traži . Tehnike su kompleksne i moraju se pažljivo posmatrati i razumevati da bi se kvalitetno uradile.U aikidou je važno zapažati detalje i ponavljati tehniku sve dok se u potpunosti ne savlada.Takva moć koncentracije će deci omogućiti da sa više pažnje prate nastavu i lakše i jednostavnije savladaju obaveze i oslobode se od stresa koji sa sobom nose kontrolni zadaci i ispitivanja.Napredovati u školi je veoma važno za uspešan život.

  4. Aikido razvija samopouzdanje kod dece. Svaka novo naučena tehnika razvija osećaj sigurnosti i samopouzdanja.Vremenom se deca izgrađuju u stabilne osobe svesne svojih kvaliteta i mogućnosti.

  5. Aikido vežbaju deca različitog pola i starosti što omogućuje bolju socijalizaciju i kvalitetnije napredovanje dece u mešovitoj grupi.Parovi se stalno menjaju tako da deca uče da budu tolerantna i prijateljski raspoložena prema svakom.Pomažu jedni drugima i tako uče i napreduju svi zajedno.

  6. Aikido mogu trenirati deca različite fizičke konstitucije jer on funkcioniše na prirodnim principima i ne treba velika snaga da se izvedu tehnike.

  7. Aikido pomaže pravilnom držanju tela.Deca su u svom brzom rastu sklona krivljenju kičme.To su posledice nedovoljnog vežbanja i bavljenja sportom.Kroz vežbe ravnoteže,istezanja i kordinacije deca dobijaju fleksibilnost i pravilan razvoj mišićne mase.Jedna od najvažnijih funkcija organizma je pravilno i kvalitetno disanje,što je uslov za pravilan razvoj mišića a time i pravilnog držanja.

  8. Deca se uče da pozitivno gledaju na svet i da ne odustaju od rešavanja problema. Ako je nešto teško to samo znači da se na tome mora više raditi i vežbati i uspeh je zagarantovan.Bežanje od teškoća ruši samopouzdanje a rešavanje svakog ga unapređuje.Tako se deca uče da i u životu budu uporna i radna i da će jedino tako uspeti da ostvare svoj cilj.

  9. Aikido razvija samodisciplinu kod dece.Samodisciplinovanje počinje redovnim pohađanjem treninga. To je jedini način da deca razvijaju odgovornost prema svojim obavezama.

  10. Cilj aikidoa je da razvije humanu ličnost u svakom pojedincu .Svako treba kod sebe da sagleda nedostatke i da radi na njima kako bi ih otklonio i napredovao.Deca treba da rastu i razvijaju se u humanom okruženju a naš je zadatak da im to omogućimo.I učitelji i učenici treba da spoznaju da,čovek treba pre kontrolisanja drugih,čovek treba da uspostavi kontrolu nad samim sobom i tada će nestati nasilja.