Tri čaše - Aikido Klub "HARMONY"
A- A A+

Login Form
Tri čašeTri čaše

Bila jednom tri druga i imali po čašu svaki. Jednom prilikom su seli u kafanu i počeli da pričaju o svojim čašama. Prvi reče:

„Moja je čaša napravljena od metala i vrlo je čvrsta. Vrlo ju je teško pomeriti, toliko je stabilna, a kamoli prevrnuti. Zidovi su joj debeli. Udariš li je, polomićeš prste. Moja je čaša bolja od tih vaših čašica."

Drugi reče:

„Koješta! Moja je čaša napravljena od elastičnog ali čvrstog drveta. Dno joj je oblasto i lako se može zaljuljati, ali se ona uvek sama uspravi. Možeš je tresnuti o pod, ona se neće razbiti. Udariš li je, ona će se zaljuljati donekle, a onda će se vratiti, uspraviti i tresnuti ti ruku o sto. Moja je čaša bolja od vaših čaša."

Treći reče:

„prostaci grubijanski! Moja je čaša napravljena od najfinijeg brušenog kristala. Sunčevi zraci se prelamaju kroz njene šare i ona iznutra sija svojom lepotom. Udariš li je, ona će se na svome glatkom dnu okrenuti oko sebe, i poslati ti ruku u nepovrat. Moja je čaša najbolja!" Posle toga su sa iste česme napunili svoje čaše, da bi videli koja ima veću zapreminu. Sve tri su imale istu zapreminu. Potom prosuše vodu iz čaša u isti slivnik, i nastaviše raspravu koja i dan danas traje.

Na metalnoj čaši bilo je izgravirano „KARATE". U drvenu čašu neko je ugravirao „JUDO", a na kristalnoj su fine brušene šare ispisivale reč „AIKIDO".

Japanska poslovica