Škola bez nasilja - Aikido Klub "HARMONY"
A- A A+

Login Form
Škola bez nasiljaŠkola bez nasilja

Aikido Klub „HARMONY" Novi Sad

Radeći sa decom i odraslima u prostorijama Sportskog centra (DIF) prenosimo ovu humanu Japansku veštinu onima koji žele da se uzdignu iz blata poroka i nasilja i vrate ljubav i prijateljstvo među ljude.

Aikido je borilačka veština samoodbrane koja se ne opire zakonima prirode već funkcioniše u skladu sa njima. Ideja ove veštine je harmonija te stoga tradicionalni stil aikidoa nije takmičarski već sarađivački.Tehnike se rade u paru i suština je pomoći drugom a ne poraziti ga. Princip nenapadanja i odsustva takmičenja utiče na to da se aikidoka rešava agresivnosti i nasilja i tada na površinu izlaze pozitivne odlike njegove ličnosti tj. vrline.Takve osobe postaju uspešni i vredni ljudi. Vežbajući mnogobrojne tehnike u aikidou mi treniramo naše telo ali vežbamo i naš um da ne bude nasilan. Zato ova veština oplemenjuje ljude jer ih vodi ka dobroti, ljubavi i iskrenosti što se svakako odražava na uspeh i lično napredovanje u svakodnevnom životu.

Aikido je humana veština u kojoj nema pobednika i pobeđenog već uzajamnog pomaganja i zajedničkog napredovanja u životu. Kao takva veština podržava akciju "Škola bez nasilja" jer i sama uči decu životu bez nasilja i razvija ljubav među njima.

„Ako od neprijatelja stvoriš prijatelja to je najveća pobeda koju možemo ostvariti".

Morihei Ueshiba (osnivač aikida)