O naklonu - Aikido Klub "HARMONY"
A- A A+

Login Form
O naklonuO naklonu

Zajedničko je ljudima da pitaju o pozdravu naklonom u aikidou.U stvari mnogi ljudi se brinu da bi klanjanje moglo imati neko religiozno značenje. Nema takvo značenje. U zapadnoj kulturi, smatra se ispravnim da se sa nekim rukuje kada se sa njim pozdravlja prvi put, da se kaze ''molim'' kada se nešto zahtieva, i da se kaže ''hvala'' da bi se izrazila zahvalnost. U Japanskoj kulturi, naklon (barem delimično) može da ispuni sve ove funkcije. Imajmo na umu, takođe, da je i u Evropskom društvu samo prije nekoliko stotina godina otmen naklon bio uobičajena forma pozdravljanja.

Uvođenje ovog naročitog aspekta Japanske kulture u našu aikido praksu korisno je iz nekoliko razloga:

Onima koji praktikuju aikido uliva bliskost sa važnim aspektom Japanske kulture. To je posebno važno, onome, ko želi, nekada , da putuje za Japan da bi vežbao aikido. To je takođe slučaj kada može da proširi svoje kulturne horizonte.

Naklon može biti izraz poštovanja. Kao takav, on ukazuje na stav bez predrasuda i spremnost za učenje od učitelja i kolega studenata.

Pokloniti se partneru, može da služi kao podsećanje da je vaš partner ličnost - ne lutka za vežbanje. Uvek vežbajte u granicama sposobnosti vaseg partnera.

Početni naklon, koji označava početak formalnog vežbanja, je više kao ''spreman, počni'' izgovoreno na početku ispita. Sve dok traje čas, trebalo bi da se ponašate prema određenim standardima ponašanja. Aikido čas bi trebao da bude nešto kao svet za sebe. Dok ste u tom ''svetu'', vaša pažnja bi trebala da bude usredsređena na vežbanje aikidoa. Naklon na kraju je kao signaliziranje za povratak u ''običan'' svet.

Kada pozdravite naklonom ili instruktora na početku treninga ili partnera na početku izvođenja tehnike smatra se ispravnim da kažete ''onegai shimasu'' (trazim dopuštenje) i kada se poklonite instruktoru na kraju časa ili partneru na kraju izvođenja tehnike treba reći ''domo arigato gozaimashita'' (hvala).

Morihei Ueshiba osnivač Aikidoa - naklon