Rekviziti u aikidu

Rekviziti u aikidu

Za treninge su vam potrebni sledeći rekviziti: Jo(štap), Boken(mač) i Tanto (nož). Morihei Ueshiba osnivač aikidoa je u svojoj mladosti prošao Jagju školu mača kod učitelja Masakacu Nakajeme. Ova škola mača je imala presudan uticaj na Ueshibu kad je zaokruživao svoj borilački sistem koji je nazvao aikido.Mnogi pokreti u aikidou su proistekli iz klasičnih tehnika mača. Osnovne tehnike (baza aikidoa) se moraju do te mere usavršiti da mač, štap i nož postanu sastavni deo našeg tela, naše produžene ruke.

Opširnije: Rekviziti u aikidu


Tri čaše

Tri čaše

Bila jednom tri druga i imali po čašu svaki. Jednom prilikom su seli u kafanu i počeli da pričaju o svojim čašama. Prvi reče:

„Moja je čaša napravljena od metala i vrlo je čvrsta. Vrlo ju je teško pomeriti, toliko je stabilna, a kamoli prevrnuti. Zidovi su joj debeli. Udariš li je, polomićeš prste. Moja je čaša bolja od tih vaših čašica."

Opširnije: Tri čaše


O naklonu

O naklonu

Zajedničko je ljudima da pitaju o pozdravu naklonom u aikidou.U stvari mnogi ljudi se brinu da bi klanjanje moglo imati neko religiozno značenje. Nema takvo značenje. U zapadnoj kulturi, smatra se ispravnim da se sa nekim rukuje kada se sa njim pozdravlja prvi put, da se kaze ''molim'' kada se nešto zahtieva, i da se kaže ''hvala'' da bi se izrazila zahvalnost. U Japanskoj kulturi, naklon (barem delimično) može da ispuni sve ove funkcije. Imajmo na umu, takođe, da je i u Evropskom društvu samo prije nekoliko stotina godina otmen naklon bio uobičajena forma pozdravljanja.

Opširnije: O naklonu

Strana 1 od 2